Thursday, July 02, 2009

H1N1

Enkele vragen van een bezorgde huisarts over de Mexicaanse Griep H1N1.

Sinds kort bevinden we ons in wat de WHO als Pandemie heeft benoemd. Het is al weer een tijd geleden dat zoiets speelde dus een spannende periode voor virologen, epidemiologen, dokters & medewerkers die betrokken zullen worden bij dit natuurverschijnsel. Gelukkig is er in de afgelopen jaren nagedacht over hoe te handelen in zo een situatie en hebben deskundigen zich hierover uitgesproken in inmiddels klaarliggende draaiboeken waarin staat beschreven hoe te handelen bij dit rampscenario.

Vreemd genoeg worden in de diverse draaiboeken een aantal punten onderbelicht gelaten, waarvoor ik thans u welwillende aandacht vraag:

· Meest prangende vraag voor de dokter zijn medewerkers en hun familieleden is: “wat wordt er gedaan om hun welzijn AFDOENDE te beschermen”. Er bereiken mij signalen van assistentes en overige praktijkpersoneel dat zij zich afvragen of ze wel moeten komen werken als het menens wordt. Ook deze dokter vraagt zich af of zijn veiligheid is gewaarborgd en op welke wijze. Deze vraag dient met spoed en overtuiging te worden beantwoord omkleed met GARANTIES.
· Er wordt in de draaiboeken een nogal theoretisch model gevolgd zonder veel aandacht voor de dagelijkse gang van zaken in de huisartsenpraktijk. Hiermee bedoel ik dat de meeste patienten zich gewoon zullen melden op het spreekuur. Mijn inschatting is dat er minimaal 10 x meer patienten dan Mexicaanse Griep patienten zullen KOMEN en dat het in de praktijk onmogelijk zal blijken deze stoom onder te verdelen in “ziek”& “(nog) niet ziek”.
· Daaraan gekoppeld zal de run op Tamiflu zijn. Waarom mijn buurman wel en ik niet dokter? Dat wordt helemaal lastig als niet de huisarts het recht krijgt op voorschrijven van dit middel maar een en ander geregeld wordt via de GGD. Het lijkt er trouwens sowieso de laatste tijd op dat het volk wordt voorbereid op de boodschap dat Tamiflu maar een beperkte betekenis zal blijken te hebben en dat het dus wellicht net zo goed niet kan worden verstrekt.
· Nog zo’n praktisch punt. Dienen wij omdat we domweg niet weten wie zich aanmeldt onszelf en ons personeel te beschermen met mondkapjes, handschoenen “elleboog hoesten” en nog zo een na bezoek van patienten die verdacht zijn huishoudelijk en daarna met alcohol reinigen van de bezochte ruimtes (wie gaat dat doen en waar behandelen we ondertussen onze andere patienten?).
· Hoe wordt de vaccinatiecampagne opgezet? Worden huisartsen daarbij betrokken? Hoe worden zij hiervoor gecompenseerd cq gehonoreerd?

Sinds mens op mens besmetting van H1N1 in bijna 100 landen aan de orde is, het aantal ziektegevallen stijgt met 10.000 per2-3 dagen wereldwijd en het ergste nog moet komen in het najaar, lijkt het me van het grootste belang dat ook bovenstaande vragen worden beantwoord, vooropgesteld dat men de huisarts en zijn medewerkers aan boord wil houden als alle hens aan dek gewenst zijn

Sjamaandigitaal 020709