Saturday, July 25, 2009

Nog Even Zeuren

Nog even “zeuren”over de Mexicaanse griep


Vanaf begin april van dit jaar volg ik met spanning en toenemende belangstelling de ontwikkeling van de H1N1 Pandemie vanuit Mexico. Niet alleen omdat het een interessant medisch epidemiologisch fenomeen is, maar ook en vooral om te mogen waarnemen hoe de berichtgeving en voorlichting evenals de voorbereiding op de bestrijding van een en ander verloopt. In het kader van de dreiging van immers zijn er draaiboeken ontwikkeld en modellen waar we gebruik van zullen kunnen en moeten maken, willen we zo optimaal mogelijk behandelen wat er te behandelen valt.


Er zijn een paar zaken die opvallen:


· De feitenanalyse loopt doorlopend achter de feiten aan, daarmee bedoel ik dat het steeds enkele weken duurt voor feiten, naar ik aan neem geregistreerd onder de huidige digitale mogelijkheden, het oppervlak bereiken, waar ze kunnen worden gevalideerd.
· Het duurt erg lang voor de bestaande draaiboeken gemaakt worden bijgesteld.
· De informatie benodigd voor het veld is pover en van een kwaliteit die niet leidt naar een rationeel gedrag.
· De overheden laten de “zaken”over aan “het veld” en hebben tot op heden geen enkele bijdrage geleverd aan een oplossing in de zin van het beschikbaar stellen van middelen of geven van een compensatie voor te verwachten inzet. Stom voorbeeld misschien, maar waar blijven de mondkapjes handschoenen maskers en kweken, die we zullen moeten gebruiken initieel.
· Er wordt van alles verwacht en al te voren geventileerd in de pers, zoals: Huisartsen dienen onderling uit te maken hoe ze vervanging gaan regelen bij eventuele ziekte door de Pandemie (…). Hoe? Met wie? Met wie is dat besproken? Hoe worden ik en mijn personeel extra beschermd? Wat is de compensatie geboden voor gederfd werk en de extra inspanning geboden? Is daarvoor al een tarief?


Terwijl er inmiddels in het verenigd Koninkrijk meer dan 100.000 Mex-Flu patienten zijn en de eerste huisarts is overleden, mogen reizigers uit dit gebied niet officieel worden meegeteld als ge-includeerd in het schema waarbij de GGD in actie komt om te kweken(…). Nee, dat mogen de huisartsen doen, als ze zich daartoe geroepen voelen. Wij hebben overigens 1 kweekset per normpraktijk mogen ontvangen(…). Nog afgezien van het feit dat van de 168 uur per week er > 100 uur hulp wordt verleend vanuit onze HAP’s waar ze overigens nog veel minder zijn voorbereid, met in het geval van onze post 1 mond kapje 1 set handschoenen en 120 ml alcohol. Daarnaast beschikken we over 4 kweeksets voor 150.000 mensen. Een hele gerust stelling!




Wat mij ergert zijn een aantal zaken:

· Als een overheid, wie anders, verantwoordelijk is voor te voeren beleid in zake een crisis achtige situatie, dient die Overheid het voortouw te nemen en te waarborgen dat dit soort kwesties Lege Artes geregeld zijn. Dat is iets anders dan tegen de beroepsgroepen te zeggen: Redt oe dér met, op zijn Twents.
· Als je echt iets verwacht van de mensen die jouw beleid moet dragen, dan vraag je eerst beleefd: “Wat moet dat kosten?”, daarnaast: “Hoe mag ik u compenseren voor de gederfde inkomsten?”. En last but not least: “Er zijn nog een paar vuiltjes die dienen te worden weg gewerkt, graag uw voorstel, zodanig geformuleerd dat wij eenvoudig ja kunnen zeggen.
· De huisartsenposten die bijna 2/3 van de tijd verantwoordelijk zijn voor het leveren van adequate zorg zijn absoluut onvoldoende voorbereid.
· Huisartsen kunnen zich niet splitsen(…). Is er nagedacht over hulp personeel? Leger?
· Hoeveel GGD artsen zijn er eigenlijk die kunnen en zullen worden ingezet en wanneer op welke basis.

Mijn persoonlijke insteek wordt de volgende:

· Een patient vertoont klinisch de verschijnselen van een virus infect, dat wil zeggen koorts, onwel bevinden, respiratoir gecommiteerd dan wel gastro intestinaal, kortom grieperig, afkomstig uit een gebied waar Mex-Flu heerst, dan wel in contact is geweest met een patient die bewezen Mex-Flu had/heeft, krijgt van mij Tami Flu. Ik kweek niet!
· Ik behandel conform de volgende situatie: Teken beet, teek verwijdert, na 3-10 dagen rode kring rond beet, 2 weken doxy, ipv eerst titerstijging afwachten middels 2x serologisch onderzoek afwachten.
· Ik wil alvorens met dit hele “gedoe”te beginnen het “mes op tafel”hebben liggen richting Klink, dat wil zeggen: als je ons als Front Soldaten wenst te gebruiken EN ons personeel, dan zul je nu ZAKEN moeten /kunnen/ Willen doen met de mensen die het waar moeten maken. Dus geen gezeik en de zaak vast spijkeren tot laten we zeggen 2015, met compensatie, indexatie, als het aan mij ligt een Bonus voor geleden schade en imagoverlies. Daarnaast een diepe buiging & Respect.

Het wordt tijd, dat de mensen van wie heel veel verwacht wordt p waarde worden geschat en geloof me dat mag wat kosten! De tijd van verordonneren is voorbij moet je weten Ab, nou graag je reactie en rap een beetje! Beste collegae, er wordt ongevraagd een hoop van ons verwacht, zonder dat zaken naar mijn gevoel goed zijn doorgesproken, gevraagd of onderhandeld, nog afgezien van wat het proces doorlopen oplevert aan het eind, zowel voor wat betreft ziektewinst als voor ons als behandelaars ingezet. Daarvoor vraag ik jullie adhesie en aandacht.

Erik Spetter 250709

Morbide adipeuze, diabetische, imuungecompromiteerde, van kanker herstellende, dus te vaccineren huisarts in Hengelo(O)